لوله مانیسمان چیست؟

لوله های بدون درز که به آنها لوله مانیسمان می گویند . لوله مانیسمان یا لوله بدون درز اخیرا در صنعت کاربرد و استفاده بسیار فراوانی پیدا کرده اند. علت پرکاربرد بودن لوله های مانیسمان در صنایع حساس همین ویژگی بدون درز بودن آنها است.
لوله مانیسمان در اواخر قرن نوزدهم میلادی و به وسیله یک مهندس مطرح آلمانی به نام مانیسمان ابداع شد. به همین دلیل، نام این نوع از لوله های فولادی از مخترع آن گرفته شد. علاوه بر این، لوله های مانیسمان به این دلیل که بدون درز هستند در مقایسه با سایر لوله های تولید شده از درجه اهمیت بالای تری برخوردار می باشند

در فولادستان انواع لوله مانیسمان با قیمتی مناسب و کیفیتی عالی از برند های معتبر داخلی و خارجی عرضه خواهد شد.همچنین مشتریان گرامی میتوانند قبل از خرید از مشاوره جهت بهترین انتخاب بهره مند شوند

لوله مانیسمان

بی شک یکی از بزرگترین تولیدات لوله و مهمترین اتفاقات در پیشرفت صنعت لوله ، مربوط به تولید لوله مانیسمان میباشد. لوله مانیسمان ،که در اصطلاحات علمی جزو طبقه بندی لوله های بدون درز میباشد که در آنها حتی کوچک ترین درز یا جوشی وجود ندارد و فرآیند تولید پیچیده و نسبتا گران قیمتی دارند که تنها با یکسری دستگاه ها و ماشین آلات خاص ، تولید میشوند.در ادامه توضیحاتی در رابطه با لوله بدون درز و همچنین به این سوال که منظور از لوله مانیسمان چیست و ایا تفاوتی با لوله بدون درز دارد؟ میپردازیم

مزایای استفاده از لوله های بدون درز

مهم ترین نکته مثبت دراستفاده از لوله های بدون درز این است که در مقابل فشار های زیاد مقاومت بسیار بالایی دارند،هر چند که ممکن است نسبت به لوله های درزدار دارای قیمت بالاتری باشند ولی چون طول عمر و کیفیت بیشتری دارند مقرون به صرفه می باشند.
لوله های بدون درز یا لوله مانیسمان دارای اشکال ثابتی هستند چون عملیات جوش کاری در آن ها به کار نرفته است .بنابراین هنگام وصل شدن به لوله های دیگر ما را از نظر هماهنگی شکل ،دچار مشکل و نقص نمیکنند.
لوله های مانیسمان به علت بدون درز بودن از نظر وزنی سبک تر بوده و دارای دیواره های نازک تری میباشند.

منظور از لوله مانیسمان چیست؟

لوله مانیسمان همان لوله بدون درز است که در کشور ما به خاطر پیشینه ی کاملا کاربردی و پر اهمیتی که داشته است به این اسم مشهور شد و به جز کشور ایران ، در تمامی کشور ها این سبک از لوله علاوه بر نام مانیسنان با همان نام بدون درز نیز شناخته میشوند.
مانیسمان ، نام یک شرکت در کشور آلمان که توسط دو برادر آلمانی با نام های رینهارد مانیسمان و مکس مانیسمان در سال هزار و هشتصدو هشتاد و شش میلادی ، پس از ثبت اختراع تولید لوله هایی بدون ایجاد درز یا همان لوله های مانیسمان و استفاده از جوش در بدنه آنها ، شروع به فعالیت در این زمینه کردند. شرکت لوله مانیسمان که پیشتاز در تولید لوله بدون درز در جهان بوده است، پس از مدتی اقدام به همکاری با مطرح ترین شرکت های وارد کننده لوله در ایران ، برای ارسال لوله بدون درز میکند. این لوله های تازه وارد شده ، به دلیل جدید بودن در بازار و با توجه به شرکت تولید کننده، با نام لوله مانیسمان در میان بازاریان و کسبه ایران رواج یافت و پس از گذشت چندیدن سال ، هنوز هم لوله های بدون درز با نام لوله مانیسمان خرید و فروش میشوند و پر طرفدار هستند. البته با توجه به وجود گویش های مختلف در ایران ، این لوله با نام لوله مانسمان نیز در بازار ها شنیده میشود.
شایان توجه است که شرکت مانیسمان آلمان توانست در سال هزار و نه صد و نود و نه به درآمد بیش از بیست و سه میلیارد یورو دست یابد و پس از مدت زمانی توسط شرکت مخابراتی مشهوری با نام وودافون خریداری شده و یکی از بزرگترین معاملات قرن را رقم زدند.

این روز ها غالبا لوله های بدون درز در ایران از کشور چین و تحت برند های
وارد میشوند و تنها برندی که از اروپا وارد ایران میشود شرکت Lantrin , JST , Haitai , Huike
لوکزامبورگ بوده که در ایران با نام لوله مانیسمان رومانی نیز شناخته و خرید و فروش میشوند Tenaris
روش های تولید لوله های بدون دزر یا مانیسمان
لوله های مانیسمان یا بدون درز دارای انواع مختلفی هستند که هرکدام توانایی تحمل فشار خاصی را در شرایط ویژه ای دارد و این تحمل فشار ارتباط مستقیمی با ضخامت لوله مانیسمان دارد.
تمامی لوله های مانیسمان یا بدون دزر تولید شده باید استاندارد های
ASTM A106,ASTM A53
و در نمونه های ویژه مثل صنایع نفت و گاز که بسار حساس تر هستند از استاندارد
برخوردار باشند API 5L
تولید این لوله از مقاطع فولادی به شکل شمش و از طریق حرارت ، کشش ، غلطک ، عبور از زره و همچنین نیروهای گریز از مرکز استفاده می شوند که به لحاظ مواد اولیه سازنده آن ها، کیفیت بالاتر، یکنواختی بسیار بیشتر و نیز عدم جوش و آسیب پذیری و تحمل فشار بسیار بیشتر را جهت استفاده در صنایع مختلفی حاصل میشود.
در تولید لوله مانیسمان نکته بسیار جالبی که وجود دارد ، تولید از سایز های بزرگتر به کوچکتر میباشد. بدین معنی که برای تولید سایز ۰٫۵ اینچ ابتدا باید روی شمش ۷۶ پس از حرارت دادن سوراخ ۰٫۵ ایجاد شود وپس از نورد وکشش درخط تولید لوله مانیسمان ۱٫۲۵ اینچ تولید شده وپس از آن با روش سرد لوله ۱٫۲۵ کشیده شده و پس از اسید کاری وطی چند مرحله کشش به سایز موردنظر که همان ۰٫۵ اینچ است برسند.

رده لوله های مانیسمان چیست

پارامتر رده لوله در کشور ما غالبا برای بیان ضخامت به کار برده میشود. این پارامتر همان مقدارمعادل شاخص استاندارد ضخامت لوله میباشد که از طریق فرمول

sch.no= 1000 *P/s محاسبه میشود که در کل p فشار اجرایی با یکای Mpa و فشار مجاز با یکای Mpa میباشد
.Nominal Diameterحد فاصل قطر داخلی لوله ها و قطر خارجی لوله های فولادی که با نام قطر اسمی
شناخته میشوند ، از ۱٫۸ الی ۱۲ اینچ میباشد.
لوله های مانیسمان دارای طبقه های ۲۰ و ۴۰ و ۶۰ و ۸۰ و ۱۲۰ و ۱۶۰ میباشند که هرکدام از این رده ها کاربری ویژه ای دارند.
برای رده بندی لوله های مانیسمان از سه روش زیر استفاده می شود.

API,ANSI B36براساس اعلام قطر لوله بصورت اینچی یا میلی‌متری مطابق استاندارد و یا
بر اساس روش وزنی که وزن لوله ها موثر است که به سه دسته استاندارد و سنگین و فوق سنگین تقسیم می‌شود.
به صورت سایز لوله های مانیسمانANSI بر اساس استاندارد .

دلیل نوسان قیمت لوله های مانیسمان چیست؟

دلایل نوسان قیمت لوله میزان موجودی کالا یا مواد اولیه در بازار، میزان تقاضا و مشتری و دلار می باشد. از آنجایی که بخش عمده ای از لوله های بدون درز را کشور چین تامین می کند قیمت این لوله ها نسبت به سایر ارزان تر است.

چرا لوله مانیسمان از تقاضای بالایی برخوردار است؟

قدرت بالای تحمل لوله مانیسمان در برابر تغییرات دما،فشار زیاد، استحکاک و ضربه با سالها تجربه ثابت شده و امتحان پس داده است. به همین دلیل است که در پروژه های خاص و بزرگ از جمله پالایشگاه ها، صنعت ساخت و ساز، پتروشیمی، خودرو، برق،نفت و… از این لوله ها استفاده می شود. یکی از مزایای این لوله سطح یکنواخت آن است و همین ویژگی آن در نصب اتصالات بسیار سودمند واقع می شود. علاوه بر آن لوله‌های بدون درز در شرایط سخت بهترین کارایی را دارند و کمترین آسیب را میبینند. منظور از شرایط سخت محیط های بسیار سرد یا بسیار گرم و یا بسیار مرطوب و یا با فشار سنگین می‌باشد.

لوله مانیسمان

لوله بدون درز که به آنها لوله مانیسمان نیز میگویند به روش اکسترود شمش(بیلت) تولید می شود. پروسه ی تولید لوله های مانیسمان بدینگونه است است که در آن یک شمش فولادی تحت کشش و نورد دچار ازدیاد طول و سپس با وارد شدن مبله جامد نوک تبز به مرکز شمش گداخته شئه ، لوله ای بدون درز را ایجاد می کند .


نکته قابل توجه در خصوص روش تولید لوله بدون درز این است که تولید از سایزهای بزرگتر به کوچکتر است بطوریکه سایزهای ۱/۲ و۳/۴ و۱ اینچ معمولاً به روش نورد سرد هستند یعنی برای تولید سایز ۱/۲ اینچ ابتدا داخل شمش پس از حرارت ، سوراخ ۱/۲ ایجاد می شود وپس از نورد وکشش در خط تولید لوله (۱/۴)۱ اینچ تولید شده و پس از آن با روش سرد کاری ، لوله (۱/۴)۱ تحت کشش سرد و پس از اسید شویی و گذر از چند مرحله کشش به سایز مورد نظر ۱/۲ اینچ می رسند . این روش تولید اولین بار توسط مهندسی آلمانی بنام مانیسمان انجام شد و فقط در ایران به این نام خوانده می شود.لوله مانیسمان یا همان لوله رده ۴۰ که با قطرهای ۲/۱ تا ۱۶ اینچ تولید می شوند، یکی از پرمصرف ترین لوله های بدون درز فولادی بوده که بر اساس قطر و ضخامت موجود با روش های مختلف تولید می شوند.

لوله-مانیسمان

بزودی لیست قیمت در این قسمت اعلام میشود

عرضه مستیقیم لوله مانیسمان در فولادستان

در فولادستان انواع لوله مانیسمان با قیمتی مناسب و کیفیتی عالی از برند های معتبر داخلی و خارجی عرضه خواهد شد.همچنین مشتریان گرامی میتوانند قبل از خرید از مشاوره جهت بهترین انتخاب بهره مند شوند

لوله مانیسمان

کاربرد لوله مانیسمان

لوله‌های مانیسمان دارای کاربرد ویژه و گسترده‌ای است که مهم‌ترین آن‌ها شامل:

لوله‌های مانیسمان جهت خطوط فشارقوی
لوله‌های مانیسمان استیل جهت خطوط صنایع غذایی و دارویی
لوله‌های مانیسمان جهت خطوط هیدرولیک
لوله‌های مانیسمان جهت خطوط نفت و گاز

نحوۀ ساخت لوله مانیسمان

لوله بدون درز مانیسمان به‌صورت بیرون آمدن (Extruding) توسط قالب‌های مختلف تولید می‌شود. اصولاً تولید لوله‌های بدون درز مستلزم فرآیندی است که طی آن یک شمش فولادی تبدیل به لوله می‌گردد. این لوله‌ها معمولاً از شمش‌های فولادی تولید می‌شوند اما تولید آن توسط مقاطع چهارگوش نیز امکان‌پذیر است ولی هزینه را بالا می‌برد. برای ساخت لوله فلزی بدون درز یا لوله مانیسمان از استاندارد ASTM به شماره A106 و A53 و همچنین استاندارد نفت و گاز API 5L استفاده می‌شود.

طراحی این لوله با ضخامت متفاوت به دستورالعمل‌های ویژه‌ای نیاز دارد که در استانداردها درج شده‌اند. ضخامت لوله مانیسمان در اندازه‌های مختلف تولید می‌شود. هر چه قدر فشار سیال بیشتر باشد ضخامت لوله نیز افزایش خواهد یافت. در برخی از روش‌های تولید این لوله‌ها، عملیات حرارتی خاصی باید به کار رود. انتخاب روش تولید لوله مانیسمان بر اساس نیازهای منطقه‌ای و امکانات کارخانه سازنده تعیین می‌شوند

مراحل تولید لوله مانیسمان

در ابتدا شمش‌های فولادی را برش می‌زنند. سپس شمش‌ها را داخل کوره‌های قوسی که با استفاده از سوخت گاز گرمادهی می‌شوند گرم می‌کنند تا به مرحله سرخ شدن برسد. با استفاده از دستگاه الانگیتور سطح شمش‌ها را گرد می‌کنند. بعدازآن شمش‌ها را به‌وسیله لخ پرس سوراخ می‌کنند.

در مرحله شلیک سنبه، سنبه را به داخل شمش فولادی شلیک می‌کنند که با سرعتی بالا سنبه‌ای به طول ۱۲ متر را داخل شمش فولاد می‌کنند. در مرحله بعد اگر لوله مقدار کمی تاب داشته باشد آن را تاب‌گیری می‌کنند تا صاف و یکدست شود. در این مرحله سنبه را از داخل لوله جدا می‌کنند. در مرحله بعد سروته لوله را گرفته و لوله به حالت گرد درمی‌آید. در مرحله کشش، لوله را به اندازه‌های گوناگون تا ۲۴ متر تحت کشش قرار می‌دهند. پس‌ازآن لوله را با آب و با فرآیندی خاص خنک می‌کنند. لوله خنک شده را به‌دلخواه مشتری برش می‌دهند. در مرحله آزمایش به‌وسیله کامپیوتر لوله را تست می‌کنند تا ضایعات از مابقی جدا گردد. در مرحله پایانی لوله‌ها را به شکل شش‌ضلعی با تسمه محکم می‌بندند و آماده بارگیری می‌کنند.

این لوله‌ها درز ندارند، یعنی درزی که در لوله‌های دیگر جوش داده می‌شود در این لوله وجود ندارد همین موضوع باعث بالا رفتن میزان استحکام لوله‌ها می‌شود. به‌طورکلی این لوله‌ها با قطرهای کم ساخته می‌شود زیرا ساخت این نوع لوله با قطر زیاد سخت و هزینه‌بر است.

مقایسه لوله مانیسمان با سایر لوله‌های صنعتی

لوله مانیسمان، لوله‌های فولادی درزدار و انواع لوله فلزی برای نصب در شرایط ویژه نظیر فشارهای عملیاتی بالا طراحی شده‌اند. البته سایر لوله‌های صنعتی نظیر لوله پلی‌اتیلن و لوله یو پی‌وی‌سی (UPVC) نیز قابلیت نصب در فشار معمولی و فشار بالا را دارند اما در برخی موارد بنا بر صلاحدید مهندسان باید از نوع به خصوصی لوله و اتصالات در سیستم‌های لوله‌کشی و تأسیسات استفاده شود

لوله پوش فیت، لوله پلی‌اتیلن و لوله یو پی‌وی‌سی اکثراً برای انتقال آب و فاضلاب در شبکه‌های مختلف مناسب هستند. انواع لوله صنعتی صرف‌نظر از کاربردهای آن‌ها، دارای دیواره بسیار مقاومی هستند و می‌توانند در برابر تغییرات شرایط محیط پایدار بمانند.

ساخت لوله مانیسمان در ایران

برای اولین بار در ایران لوله مانیسمان یا بدون درز در دو مرحله خشن کاری و ظریف‌کاری ساخته شد. این لوله‌ها حداکثر تا قطر ۲۴ اینچ تولید می‌شوند و لوله‌های با درز در قطرهای بالا تولید می‌شوند. در موارد خاص توانایی ساخت لوله‌هایی بدون درز تا قطر ۴۲ اینچ نیز گزارش شده است.

قیمت لوله مانیسمان

قیمت لوله مانیسمان به ابعاد، سایز، کیفیت، برند و کشور تولیدکننده بستگی دارد. کشورهایی مانند چین، هند، ایران و آلمان تولیدکننده این لوله هستند. در چند ماه اخیر قیمت لوله مانیسمان نیز مانند دیگر مقاطع فولادی دچار نوسان بوده است. البته شاید بتوان گفت افزایش قیمت روز لوله مانیسمان کمتر از لوله‌های دیگر بوده است زیرا این محصول به‌طور عمده در چین تولید می‌گردد.

انواع لوله مانیسمان را بشناسید

لوله‌های مانیسمان که زیرمجموعه‌ای از لوله‌های فولادی محسوب می‌شوند، معمولا قطر کمی دارند و در مواردی از صنعت که قطر‌های بیشتر از این نوع لوله نیاز باشد، فرآیند تولید تغییر کرده و هزینه زیادی در برخواهد داشت. لوله مانیسمان طبق کاربرد، سایز و رده‌ به انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شود. این لوله‌ها معمولاً در دو سایز شش و ۱۲ متری و رده‌های ۲۰، ۴۰، ۶۰، ۸۰، ۱۲۰ و ۱۴۰ تولید می‌شوند که رده‌های ۲۰ و ۴۰ نسبت به دیگر انواع موجود بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

با توجه به کارخانه تولیدی می‌توان لوله‌های مانیسمان را به انواع مختلفی تقسیم‌بندی کرد. تولید این لوله به دلیل فرآیند تولید خاصی که نیاز دارد توسط تعداد محدودی کارخانه انجام می‌گیرد. هرچند که استاندارد و کیفیت لوله تولیدی توسط این کارخانه‌ها تفاوت زیادی با هم ندارند و ضخامت و اندازه لوله عامل تعیین‌کننده در قیمت آن است. شرکت لوله‌های دقیق کاوه ایرانیان و کارخانه نورد و لوله اهواز از جمله کارخانه‌های داخلی تولید لوله مانیسمان هستند. البته لازم به ذکر است که در برخی سایزها موجودی بازار به صورت وارداتی می‌باشد