اتصالات گالوانیزه
اتصالات گالوانیزه به علت قرار گرفتن لایه ای از گالوانیزه برروی سطح آن مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی وخوردگی دارد به همین علت در صنعت بسیار پر کاربرد است. عمل گالوانیزیسیون باعث شده تا اتصالات در هر شرایط (آب و هوایی) مقاومت بالایی در برابر زنگ زدگی داشته باشد .تنها موردی که باید در نظر داشت عدم وجود هیچ گونه ناخالصی در مواد گالوانیزه می باشد در غیر این صورت باعث می شود مواد به خوبی در فلز جذب نشده و در کوتاه مدت دچار خوردگی و زنگ زدگی شوند. پس فلز و مواد گالوانیزه باید بدون هیچ گونه ناخالصی باشد تا باعث جلوگیری از بروز مشکلات در آینده شود
در فولادستان انواع اتصالات گالوانیزه با قیمتی مناسب و کیفیتی عالی از برند های معتبر داخلی و خارجی عرضه خواهد شد.همچنین مشتریان گرامی میتوانند قبل از خرید از مشاوره جهت بهترین انتخاب بهره مند شوند
اتصالات گالوانیزه
یکی از رایج ترین انواع اتصالات در صنعت, اتصالات گالوانیزه هستند . این اتصالات که از پوشش گالوانیزه برخوردار هستند در حدود 50 سال قبل وارد صنعت ایران شدند. اتصالات گالوانیزه به طور کلی به دو نوع تقسیم می شوند،اتصالات گالوانیزه سفید و اتصالات گالوانیزه سیاه که عموما بصورت دنده ای هستند. این اتصالات در صنایع گوناگونی از قبیل صنعت نفت، صنعت گاز، انتقال آب، بخار و هوا به کار برده می شوند. در این مقاله از پیکاتک با معرفی این نوع از اتصالات و مشخصات و ویژگی های آن,ا با اتصالات گالواینزه بیشتر آشنا خواهید شد.
گالوانیزه چیست؟
گالوانیزه آهنی ست که با روي پوشانده شده است. این آهن، حتی اگر پوشش آن هم دچار شکستگی شود، از زنگ زدن محفوظ می ماند. ماهیت وجودی آهن گالوانیزه در آهن گالوانیزه، میان روی و آهن، یک پیل الکتروشیمیایی به وجود می آید که در آن روي بجاي آهن، به عنوان آند به کار می رود و آهن هم به عنوان کاتد. روي داخل آند اکسید می شود به دلیل اینکه آند فلزي پست تر یا فعال تر از آهن است و داراي پتانسیل احیای کمتري نسبت به آهن است و پتانسیل اکسید بیشتري از آن دارد.
در حلبی هایی که از آن ، قوطی می سازند، عمل معکوس انجام می شود. در حلبی ، بر روي آهن ، پوششی از قلع به کار رفته وعمل معکوس آهن گالوانیزه انجام می شود.علت این است که آهن، فلزيست که فعال تر از قلع است و پتانسیل احیای قلع بیشتر از آهن است و به عنوان کاتد در حلبی به کار می رود و آهن آند می شود. البته در صورتی که پوشش قلع شکسته شود، خوردگی آهن در زیر این پوشش پیش می رود.
انواع اتصالات گالوانیزه
با توجه به نوع استفاده از اتصالات گالوانیزه خود به چند نوع تقسیم می شوند :
1.اتصالات جوشی
این نوع از اتصالات به لوله های پایپینگی اتصال پیدا کرده و با جوشکاری به همدیگر متصل می شوند که جوشکاری اتصالات گالوانیزه خود به دو نوع جوشکاری BUTT WELD و SOCKET WELD تقسیم می شوند.
2.اتصالات دنده ای
این نوع از اتصالات از راه دنده های موجود در لوله و اتصالات به هم دیگر متصل می شوند ولی عیب بزرگ این نوع اتصالات محدودیت سایز آنها است که سایز 10 تا 12 سانتی متر را دارا می باشند.
3.اتصالات فلنجدار
این نوع اتصالات، در لوله های گالوانیزه بسیار رایج هست که بصورت دنده ای یا جوشی به سر لوله ها اتصال پیدا می کند و از طریق پیچ و مهره به لوله ی دیگری متصل می شود و از جنس آلیاژ چدن هستند.
مزایای اتصالات گالوانیزه
همان طور که گفتیم در صنایع مختلف نفت، گاز،پتروشیمی و بصورت کلی صنایعی که استقامت اتصالات برایشان مهم باشد از اتصالات گالوانیزه استفاده می کنند. از مزیت های استفاده از این اتصالات، می توان به مواردی مانند:
هزینه ی کم برای ساخت و فروش اتصالات گالوانیزه
طول عمر بالا
پایین تر بودن هزینه تعمیرات
این اتصالات در مقابل فشار زیاد مقاومت خوبی دارند
براحتی برای دماهای بالا قابل استفاده هستند.
مقاومت مکانیکی آن ها در برابر ضربات خوب است.
مقاومت خوب در مقابل آتش و نفوذ هوا به بدنه ی لوله ها
کم بودن ضریب انبساط طولی
تولید اتصالات گالوانیزه
فولاد نرم،عمده ترین قسمت اتصالات گالوانیزه می باشد که به دو صورت درز دار (دو ورق به هم جوش داده شده) و بدون درز (یک تکه) ساخته می شود . این اتصالات را داخل مواد مذاب فلز روی قرار می دهند. این فلز در دمای خیلی بالا قرار دارد که بدون هیچ گونه ناخالصی است .فولاد را درون مواد مذاب فلزِ روی قرار می دهند و بعد از خارج کردن، آن را سرد می کنند تا مواد بصورت کامل به فلز بچسبد. بعد اطمینان از پوشیده شدن کامل اتصالات از گالوانیزه، آن را به وسیله ی دستگاه های مخصوصی رزوه می کنند.حالا اتصالات گالوانیزه آماده است .
گالوانیزه کردن برای حفاظت از فولاد نرم انجام می شود تا آن را در مقابل انواع خوردگی ها مقاوم کنند تا براحتی آسیب نبیند و بتواند سال ها بدون هیچ مشکلی کار کند . فلز گالوانیزه براحتی آسیب پذیر است و در برابر انواع مواد شیمیایی واکنش نشان می دهد. برای بالا بردن عمر و استقامت فولاد روی آن را با موادی از جنس روی و آهن می پوشانند که کم تر آسیب ببیند. به دلیل آن که اتصالات گالوانیزه معمولا بصورت دنده دار هستند جنس آن ها از فولاد است ولی از آهن هم ساخته می شوند که بیشتر در صنایع نفت و گاز برای خطوط لوله کشی و انشعاب بندی، تغییردادن مسیر و همچنین دکل های برق فشار قوی نیز استفاده می شود .
گالوانیزه کردن قطعات به دو روش آبکاری سرد و گرم و در دو رنگ سفید و سیاه است که باعث تفاوت در قیمت اتصالات گالوانیزه شده است. روش گالوانیزه ی سرد که پرطرفدارتر می باشد، برای افزایش مقاومت در مقابل خوردگی فلزات است. از این سبک بیشتر برای اتصالات و پیچ و مهره ها استفاده می کنند.روش گالوانیزه ی گرم هم بیشتر برای دکل های برق فشار قوی استفاده می شود.
کاربرد اتصالات گالوانیزه
رایج ترین اتصالات در صنعت، اتصالات گالوانیزه است که 50 سال پیش در ایران رواج پیدا کرد و در مواردی در ایران تولید می شود. این اتصالات از پوشش گالوانیزه برخوردار می باشد که مانع زنگ زدن و پوسیدگی می شود که رایج ترین مصرف آن در :
آبرسانی
گلخانه
حصار کشی
سازه فلزی
تصفیه خانه
کشاورزی
مخابرات
انواع اتصالات گالوانیزه
آبکاری این اتصالات به دو طریق گرم و سرد است که اتصال های گالوانیزه ی سرد بیشترین کاربرد را دارد و برای لوله های آب منازل و مشابه آن استفاده می شود و اتصالات گالوانیزه ی گرم برای تیربرق های فشار قوی و مواردی مشابه استفاده می شود.در حالت کلی دو نوع اتصالات گالوانیزه وجود دارد به نام گالوانیزه ی مشکی و گالوانیزه ی سفید که بیشتر این اتصالات از دنده برای متصل شدن استفاده میکنند و در صنایع مختلف مانند نفت ، گاز ، انتقال آب و … به کاربرده می شوند که نوع های مختلفی دارد مانند :
زانو گالوانیزه
یک نوع از اتصالات گالوانیزه در دو زاویه ی 90 و 45 درجه برای استفاده ی راحت تر در زاویه های مختلف و به دو گونه ی سرد و گرم تولید می گردد و در صنایع آب، گاز، بخار، هوا و صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
چپقی گالوانیزه
برای اتصال زاویه های 45 و 90 درجه در انشعابات و خطوط لوله ی گالوانیزه، وقتی یک سمت لوله بصورت دنده بیرون نری و سمت دیگر انشعاب بصورت دنده داخل مادگی باشد مورد استفاده قرار می گیرد.
سه راهی گالوانیزه
به صورت دنده ای و به دو صورت سه راهی گالوانیزه سفید و سه راهی گالوانیزه مشکی تولید می شود و در صنایع آب، گاز، بخار،هوا و صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
مغزی گالوانیزه
به صورت دنده ای و به دو صورت مغزی گالوانیزه سفید و مغزی گالوانیزه مشکی تولید و در صنایع آب، گاز، بخار،هوا و صنایع مختلف دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.
درپوش گالوانیزه
برای جلو گیری از خروج آب و یا سیالات دیگر در انتهای خطوط لوله گالوانیزه مورد استفاده قرار می گیرد.
تبدیل گالوانیزه
برای ممانعت از کاهش یا افزایش سایز انشعابات و خطوط لوله ی گالوانیزه مورد استفاده قرار می گیرد.
روپیچ توپیچ گالوانیزه
برای اتصال آسان تر و قابل باز شدن لوله های گالوانیزه مورد استفاده قرار می گیرد.
بوشن گالوانیزه
برای سهولت در اتصال و قابل باز شدن لوله های گالوانیزه مورد استفاده قرار می گیرد.
مهره ماسوره گالوانیزه
برای اتصال آسان تر و قابل باز شدن لوله های گالوانیزه و نصب شیرآلات مورد استفاده قرار می گیرد.