اتصالات جوشی درزدار چیست

اتصالات جوشی یا اتصالات درزدار با استفاده از لوله‌ های بدون درز ساخته می‌شوند و با توجه به تغییر شکل و تبدیل به انواع اتصالات زانویی، کلاهکی و کروی (طی فرآیندهای مختلف)، استفاده از مواد اولیه باکیفیت برای تولید این محصولات از ضروریات به شمار می رود.

برای ساخت اتصالات و تبدیل آن به انواع مختلف، ابتدا لوله یا شلنگی که ماده اولیه هستند به صورت طولی برش داده می‌شود. سپس به منظور ایجاد شکل زانویی و اتصال T شکل، طی فرایندهای متعددی در قالب مشخصی شکل و فرم می‌یابد. سپس در مرحله آخر، لوله برش خورده تحت عملیات حرارتی قرار گرفته و انسجام کامل یافته و شکل آن ثابت می شود.

در فولادستان انواع اتصالات جوشی درزدار با قیمتی مناسب و کیفیتی عالی از برند های معتبر داخلی و خارجی عرضه خواهد شد.همچنین مشتریان گرامی میتوانند قبل از خرید از مشاوره جهت بهترین انتخاب بهره مند شوند

همان طور که بدیهی است در خطوط لوله کشی با توجه به مسیر و شرایط محیط، لوله ها نمی توانند تنها در مسیر صاف باشند و نیاز به انشعاب، تغییر مسیر و یا حتی گاهاً انسداد در آن ها ضروری است. تجهیزاتی که در سیستم های لوله کشی وظیفه ایجاد تغییر مسیر، انشعاب، کوچک تر کردن قطر لوله و مسدود کردن مسیر را دارند، اتصالات لوله (Fittings) نام دارند. اتصالات دارای دو دسته اصلی اتصالات فشار قوی و اتصالات جوشی است که هر یک از این دو دسته نیز خود شامل دو نوع دیگر می شوند. به طور کلی اکثر اتصالات هم در نوع اتصالات جوشی و هم در نوع اتصالات فشار قوی تولید می شوند و تفاوت های آن ها در سایز، جنس و روند ساخت هر یک از آن ها است. در این مقاله قصد داریم در رابطه با اتصالات جوشی درزدار آشنا شویم؛ اما ابتدا باید درک کاملی از دسته اتصالات جوشی داشته باشیم.

اتصالات جوشی

اتصالات جوشی شاخه ای از اتصالات است که دارای دو دسته اتصالات جوشی درزدار (Welded Butt Weld Fitting) و اتصالات جوشی مانیسمان است. تفاوت اصلی اتصالات جوشی با اتصالات فشار قوی در نحوه متصل شدن آن ها به لوله است. البته موارد دیگری همچون نحوه ساخت و نوع مواد سازنده نیز در ایجاد تفاوت در این دو نوع اتصال نقش مهمی دارند. اتصالات جوشی به وسیله جوش لب به لب (Butt Weld) به لوله متصل می گردند اما اتصالات فشار قوی یا رزوه ای بوده و به صورت پیچی متصل می شوند و یا ساکت ولد هستند و لوله درون آن ها بر روی پله ای قرار گرفته و از بیرون جوشکاری صورت می گیرد.

اتصالات جوشی درزدار

اتصالات جوشی درزدار همانطور که از نامشان نیز مشخص است دارای درز جوشی هستند. در هنگام ساخت این نوع اتصالات، کربن استیل، استنلس استیل و یا هر نوع از آلیاژ فولاد ذوب شده را درون دو قالب ریخته و سپس به وسیله جوش الکتریکی دو نیمه قطعه را به هم وصل کرده تا ساخت آن کامل گردد، و یا از قسمتی از لوله درزدار برای ساخت آن ها استفاده می شود. وجود درز جوشی در سر تا سر بدنه اتصالات جوشی درزدار امکان خوردگی و آسیب آن ها توسط سیالات شیمیایی را نسبت به اتصالات جوشی مانیسمان بالاتر می برد، خصوصاً اگر این جوشکاری یکدست و تمیز نیز نباشد این احتمال بسیار بیشتر می شود. اتصالات با توجه به اینکه وظیفه انجام چه کاری را در سیستم های لوله کشی دارند، دارای انواع متعددی هستند که در ادامه به توضیح کامل هر یک می پردازیم.

زانو 90 درجه درزدار

زانو 90 درجه امکان تغییر مسیر جریان را به اندازه 90 درجه مهیا می کند. این قطعه دارای دو نوع LR (Long Radius) و SR (Short Radius) است و همانطور که ذکر شد از لوله درزدار جهت ساخت آن استفاده می گردد.
زانو 45 درجه درزدار

همانند زانویی 90 درجه، زانو 45 درجه نیز وظیفه ایجاد تغییر در مسیر جریان البته به اندازه 45 درجه را دارد. زانو 45 یکی از پرکاربردترین اتصالات در صنعت بوده و مانند زانویی 90 دارای دو نوع SR و LR است.

سه راهی مساوی درزدار

سه راهی درزدار مساوی که به آن Equal Tee نیز می گویند، برای ایجاد انشعاب در لوله مورد استفاده قرار می گیرد. زمانی که در لوله ای نیاز به ایجاد انشعابی برابر با لوله اصلی باشد سه راهی مساوی درزدار را به وسیله جوشکاری به عنوان رابط بین سه لوله قرار می دهند.

سه راهی نامساوی درزدار

سه راهی نامساوی همانند سه راهی مساوی به عنوان رابطی برای انشعاب گیری از لوله مورد استفاده قرار می گیرد و کاربرد فراوانی در صنعت آب و فاضلاب و خطوط لوله کشی آب رسانی دارد. سه راهی نامساوی به نام هی Unequal Tee و Reducer Tee نیز شناخته می شود. شاخه ای که از سه راهی نامساوی منشعب می گردد کوچکتر از قطر لوله اصلی است، و وجود کلمه نامساوی در نام گذاری این قطعه نیز به همین سبب است.
تبدیل درزدار

یکی دیگر از پرکاربردترین اتصالات در صعنت تبدیل و یا Reducer است. هنگامی که در قسمتی از خط لوله لازم باشد قطر لوله کوچکتر و یا بزرگتر شود، از تبدیل استفاده می کنند. یک سمت ردیوسر دارای قطر بزگتر و همسان با لوله بزرگتر و سمت دیگر دارای قطر کوچکتر و هم اندازه با لوله کوچکتر است. تبدیل ها دارای نوع هم مرکز و غیر هم مرکز هستند که بسته به موقعیت باید از هر یک استفاده کرد.

مهم ترین و بارزترین مشخصه اتصالات جوشی درزدار ، خط جوش در این مدل اتصالات است که در واقع نقطه ضعف اتصالات جوشی سیاه محسوب می شود ،

چرا که درز جوش محل تمرکز تنش بوده و در صورت بروز هرگونه نقص و ترک احتمالی ناشی از جوش خواهد بود.شاخصه بعدی ضخامت ورق اتصالات جوشی درزدار می باشد که نسبت به سایر رده های اتصالات جوشی درزدار می باشد .از این رو ماشین آلات و تجهیزات تولید این نوع اتصالات به مراتب ارزان تر و در دسترس می باشند. مجموع این عوامل (روش تولید اتصالات جوشی درزدار، متریال،ضخامت ورق،ماشین آلات و تجهیزات تولیدی و…)باعث شده قیمت اتصالات جوشی درزدار به نسبت اتصالات جوشی بدون درز ارزان تر باشند. در نتیجه اتصالات جوشی درزدار بیشتر به منظور استفاده در خطوط لوله با دما وفشار پایین که از حساسیت بالایی برخوردار نبوده و بحث هزینه و قیمت تمام شده از فاکتورهای اصلی خرید می باشد بسیار مناسب است.

ار اتصالات جوشی درزدار می توان در لوله کشی آب و گاز خانگی استفاده نمود.